Alimlər qış üçün ən faydalı ərzaq hazırlıqlarını açıqlayıblar

Avq 29, 2025 - 12:25
 0  0
Alimlər qış üçün ən faydalı ərzaq hazırlıqlarını açıqlayıblar

Perm Politexnik Universitetinin mütəxəssisləri bildirib ki, düzgün hazırlanmış qışlıq tədarüklər bağ məhsullarındakı faydalı maddələrin maksimum dərəcədə qorunmasına kömək edir.

 Azmedinfo.az xəbər verir ki, bu barədə “Gazeta” nəşrinə universitetin mətbuat xidməti məlumat verib.

Tədqiqatçıların sözlərinə görə, ən sağlam konservasiya üsulları dondurma, qurudulma və turşuya qoymadır.

PNU-nun “Kimya və biotexnologiya” kafedrasının assistenti Yevgeniya Qladkix ən ideal üsul kimi dondurmanı tövsiyə edir. Onun sözlərinə görə, dondurma zamanı C vitamini ən çox qorunub saxlanılır, halbuki digər emal üsullarında bu vitamin demək olar ki, tamamilə məhv olur.

Qurutma üsulu isə məhsullarda lif, minerallar və antioksidantların saxlanmasına imkan verir. Tərəvəz və meyvələrin turşuya qoyulması və ya suda saxlanması isə süd turşusu fermentasiyasını işə salır. Bu, həqiqətən unikal prosesdir, çünki nəticədə B qrupu vitaminləri və C vitamini miqdarı hətta artır.

Ekspertlər bildirirlər ki, marinadlama və duzlama o qədər də faydalı deyil: tərkibində çoxlu duz, şəkər və sirkə olur ki, bu da sağlamlıq üçün risklər yaradır. Xüsusilə marinadlanmış göbələklər təhlükəlidir – əgər sanitariya və texnologiya qaydaları pozularsa, onlarda botulizm törədiciləri toplanaraq insan həyatı üçün təhlükə yarada bilər.

Klassik mürəbbədə isə şəkərin miqdarı çox yüksək olur, üstəlik, uzun müddət qaynadıldıqda vitaminlər məhv olur. Amma “beşdəqiqəlik” adlanan üsulda istilik emalı minimal olduğundan C vitamininin yarısı qorunub qala bilir.

Sənin reaksiyan nədir?

Bəyən Bəyən 0
Bəyənmədim Bəyənmədim 0
Sevgi Sevgi 0
Əyləncəli Əyləncəli 0
Hirsli Hirsli 0
Kədərli Kədərli 0
Vay! Vay! 0